Alzheimer nap 2022

Az Alzheimer Világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával és napjainkra már több mint 80 ország vesz részt benne. Magyarország 2011-ben csatlakozott ehhez a rendezvényhez.

Minden év szeptember 21-én, a világkülönböző tájairól emberek tömegei vesznek részt olyan eseményeken, amelyeknek célja, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer Világnapra, és kifejezhetik szolidaritásukat a globális ügy mellett. Az ADI és a helyi Alzheimer Társaságok szeptemberben tartják az Alzheimer Világhónapot immáron hatodik éve. A globális kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a demenciával élők drasztikusan növekvő számára és a betegség globális stigmatizációjára.

A hazai Alzheimer világnap megrendezésének legfőbb célja:

1. Össztársadalmi szinten eljuttatni azt az üzenetet, hogy nagyon fontos a demencia korai felismerése és a korai diagnózis.

2. Tudatosítani a lakosság széles körében, hogy egészséges életmód követésével, nagy eséllyel előzhető meg az idősebb korban kialakuló demencia.

3. Lakosság demenciával kapcsolatos ismereteinek bővítése

4. A társadalom érzékenyítése a demencia, illetve a demenciával élők elfogadására

5. Küzdeni a megbélyegzés, és a betegséget körülvevő stigmák ellen.

6. A demenciával kapcsolatos tévhitek megdöntése, minthogy a demencia az öregedés szükségszerű következménye, ha demens leszek, azon nem lehet segíteni, a memóriazavar az öregedés folyamatának velejárója.

7. Alkalmat teremteni arra, hogy a média reális és pozitív képet terjesszen a demenciáról.